28 iunie 1940. Noi perspective asupra unei tragedii românești

Culegere de eseuri istorice semnate de domnii profesori Ion Șișcanu, Mihai Țurcanu, Igor Cașu, Iurie Colesnic și Octavian Țîcu, din Republica Moldova


În acest An Centenar 2018 comemorăm împlinirea a 78 de ani din momentul producerii unui act dureros pentru întreaga suflare românească: anexarea, la 28 iunie 1940, a Basarabiei și a Nordului Bucovinei de către URSS. Produs în virtutea prevederilor Protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat cu 10 luni mai devreme la Moscova, raptul teritoriilor românești de către colosul bolșevic din Est a avut loc într-o atmosferă de neputință și de lașitate a marilor puteri occidentale. Astăzi, la aproape opt decenii de la acea agresiune armată, națiunea română mai este despărțită de frontiera de pe Prut care a fost decisă prin complicitate criminală de cei doi dictatori sângeroși ai secolului XX, Hitler și Stalin.

Asociația „La Maison Roumaine” (Casa Românească) din Paris consideră că unitatea naţională a tuturor românilor este indisolubil legată de promovarea adevărului și de păstrarea memoriei. Așa a apărut ideea alcătuirii unei culegeri de contribuţii succinte ale mai multor istorici români basarabeni, despre momentul tragic 28 iunie 1940. Ea este și o formă de cinstire a celor care au luptat pentru unitatea neamului românesc.

La rugămintea domnului Prof. Dr. Alexandru Herlea, Președinte al Asociației „La Maison Roumaine”, m-am angajat în aceasta actiune si am solicitat pentru o scurtă culegere contribuții ale istoricilor din Republica Moldova, domnii profesori Ion Șișcanu, Mihai Țurcanu, Igor Cașu, Iurie Colesnic și Octavian Țîcu. 

Originale și inedite, textele prezentate aici oferă o viziune nouă, detaliată, circumstanțiată, bazată pe documente de arhivă cercetate recent, și pe mărturii ale oamenilor epocii despre marea dramă prin care au trecut basarabenii și bucovinenii de nord în vara anului 1940. Lucrarea le va fi de folos tuturor celor care doresc să se informeze din surse veridice documentate, și să afle cât mai multe lucruri despre istoria noastră, a tuturor românilor.

Asociația „La Maison Roumaine” din Paris (Franța) adresează sincere cuvinte de mulțumire celor 5 distinși contribuitori, care își aduc în acest fel un aport extraordinar la promovarea adevărului istoric cu referire la trecutul poporului român.

 Dorin Dușciac, membru al Asociației „La Maison Roumaine”

Paris, Franța


CUPRINS

Contextul internațional în care Uniunea Sovietică a ocupat teritoriile românești, 1940, de Ion Șișcanu………………………. p. 3

Ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Armata Roșie, 28-29 iunie 1940. Noi detalii din arhiva poliției politice sovietice din Kiev, de Igor Cașu……………………………………….. p. 9

 SUA și anexarea Basarabiei de către sovietici (26-28 iunie 1940), de Mihai Țurcanu……………………………………………… p. 18

… Nimic nu se uită…,  de Iurie Colesnic………………………… p. 27

 Tragedii la indigo: paralele istorice ale destrămării României în 1940, ale Republicii Moldova în 1992 și ale Ucrainei în 2014, de Octavian Țîcu………………………………………………… p. 38

(Descărcaţi textul de aici)