Decesul scriitorului Florin Constantin Pavlovici

La Maison Roumaine anunta cu profunda durere decesul scriitorului Florin Constantin Pavlovici, un mare caracter si roaga familia, începand cu fiul sau Vlad Pavlovici, sa primeasca cele mai sincere condoleante.

Dumnezeu sa-l primeasca si sa-l odihneasca in Împaratia Sa!

Domnul Ion Varlam, membru al asociatiei noastre, coleg de suferinta cu Florin Constantin Pavlovici, în sinistrul lagar de la Salcia, mi-a spus ca marile dureri sunt mute si ca moartea prietenului lui, un om de exceptie, este pentru el o mare durere.

Mai jos, textul Domnului Alexandru Mihalcea, sustinator al asociatiei noastre, coleg de facultate si de puscarie cu F. C. Pavlovici si un episod din « Memorialul Durerii » intitulat : « Banditii arestati pe bancile scolii – a treia parte » în care A. Mihalcea vorbeste de Florin Constantin Pavlovici.

Alexandru Herlea


Alexandru Mihalcea despre Florin Constantin Pavlovici

Florin Constantin Pavlovici, fost detinut politic, autor al unor scrieri de exceptie despre gulagul din România de sub regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a plecat pe cararile eternitatii. S-a stins în urma unei îndelungate suferinte lasand mai saraca si mai trista lumea fostilor detinuti anti-comunisti, din ce în ce mai putini la numar.

Autor al impresionantului volum memorialistic « Tortura pe întelesul tuturor » considerat a fi un sumum al literaturii de detentie, Pavlovici s-a retras intr-o lume mai buna cu aceeasi discretie cu care si-a petrecut viata departe de zgomotele desarte ale unei lumi în agitatie sterila, marcata de discursul gaunos al vorbelor fara substanta.

Intelectual stralucit, prieten apropiat al unor oameni care nu mai au nevoie de recomandare precum Eusebiu Munteanu, Paul Goma, Alexandru Ivasiuc, Alexandru Zub, Ion Omescu, Ion Varlam si altii, F. C. Pavlovici lasa pe lânga textele literare despre viata din comunism, numeroase alte lucrari de traducator, cronicar literar si exeget al unor valori culturale precum cele despre Ion Barbu.

Unanim respectat pentru demnitatea cu care a îndurat grozaviile din puscariile si lagarele « de pe solul si din subsolul patriei » cum ii placea sa spuna, locuri ale mortii precum Jilava, Salcia ori Periprava, Florin Constantin Pavlovici a plecat dintre noi lasându-ne cu durerea unei imense pierderi.