Automne 2017
Flashmob pentru susținerea justiției române la Ambasada României din Paris (17 decembrie 2017)
Forum Citoyens Européens, Aulnay-sous-Bois, samedi, 16 decembre 2017
Ceremonia de lansare a Zilei Cetățeniei Europene la Maison de l’Europe Paris, 13 decembrie 2017
Géopolitique, conflits et patrimoine
Ci-dessous le programme du colloque international, interdisciplinaire « Géopolitique, conflits et patrimoine » qui aura lieu à l’Université « Jean Monnet » de Saint-Etienne le 11 et 12 décembre prochain et auquel notre association participe. Ce colloque, financé par la région Auvergne-Rhône-Alpes, est organisé par le professeur Robert Belot, membre de notre association et je présente une communication intitulée: « Un patrimoine encore interdit? L’enjeu de la mémoire du communisme en Roumanie aujourd’hui à travers le « Mémorial Sighet« .
Alexandre Herlea
(Lire la suite sur le blog d’Alexandre Herlea, president de notre association)
![]() | |
5 noiembrie 2017: Parisul solidar cu protestele din România: Toţi pentru Justiţie!
Alexandru Herlea: Romania şi Uniunea Europeană: identitate şi valori – prelegere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, 25 octombrie 2017
Centenaire rouge: 100 ans de répression (12-15 octobre 2017)
Conference à l’Université Babes-Bolyai (UBB) de Cluj-Napoca et au Mémorial des victimes du communisme et de la résistance de Sighet, organisée par le Mémorial Sighet, la Fondation l’Académie Civique, la Faculté d’Etudes Européennes et la Faculté d’Histoire et Philosophie de l’UBB, en partenariat avec la Fondation Hans-Seidel et l’Institut Polonais de Bucarest
Printemps 2017
Conferința CENTENARUL UNIRII și BASARABIA
Duminică, 20 august 2017, la Palatul Parlamentului din București, va avea loc Conferința ”Centenarul Unirii și Basarabia”, organizată de Acțiunea 2012, Unirea-ODIP și Tinerii Moldovei, care au adresat societății civile un Apel pentru Centenar. Asociația noastră va participa la această acțiune, propunând cu această ocazie un Proiect de acțiuni dedicate aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România (citiți proiectul aici). Vom reveni cu amănunte.
ACTUALIZARE – 22 august 2017
În cadrul conferinţei din 20 august s-a adoptat Rezoluţia de Constituire a Alianţei pentru Centenar.
Urmăriţi mai jos înregistrarea video a conferinţei
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
Participare la Centenarul Raţiu: 2-4 iunie 2017
Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) a organizat, în perioada 2-4 iunie 2017, la Turda, o serie de evenimente pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Ion Raţiu, evenimente la care au participat şi membri ai Asociaţiei La Maison Roumaine. Printre manifestările dedicate Centenarului Raţiu (#Raţiu100) s-au numărat:
– acordarea premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism şi a premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală
– conferinţe şi mese rotunde
– recitaluri şi concerte
– lansări de carte
– evocări ale marelui Român care a fost Ion Raţiu
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Joi 25 mai 2017-Ziua Eroilor celebrată la Paris
Ziua Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, a fost celebrată la Paris, ca în fiecare an, de către asociația La Maison Roumaine, la monumentul din cimitirul Montmartre. Acest monument a fost ridicat la inițiativa lui Remus Radină și Cicerone Ionitoiu, doi eroi ai luptei împotriva comunismului, prin contribuția mai multor exilați români. El a fost sfințit pe 25 februarie 1990 cu ocazia vizitei la Paris a președintelui Corneliu Coposu, vizită organizată de către asociația ADER (președinte Alexandru Herlea), filiala PNȚCD în Franța.
Monumentul din cimitirul Montmartre este consacrat victimelor comunismului din România: Pe el este scris:
1944-1989
Aux Roumains tombé pour Dieu et la Démocratie
Les Exilés Roumains
La Maison Roumaine: noi colaborări
Numărul colaborărilor în care este implicată Asociaţia La Maison Roumaine a crescut din nou în ultima vreme. La prestigioasele instituţii cu care colaborează asociaţia noastră s-a adăugat în ultima jumătate de an
Limba română – revistă de ştiinţă şi cultură din Basarabia, care de peste un sfert de veac îşi aduce prinosul la revigorarea limbii române, la repunerea în circuit a valorilor culturale româneşti interzise în Basarabia timp de o jumătate de secol, reunind personalităţi marcante de pe ambele maluri ale Prutului. Domnul Alexandru Bantoş, directorul revistei şi susţinător al asociaţiei noastre, a avut amabilitatea de a adresa membrilor noştri invitaţia de a colabora cu articole în revista pe care o conduce.
Asociaţia La Maison Roumaine îşi exprimă speranţa continuării colaborării fructuoase cu toţi partenerii şi colaboratorii săi, mai vechi sau mai noi, întru salvgardarea valorilor comune cărora ne dedicăm zi de zi, prin contribuţii individuale sau colective la valorizarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural-ştiinţific românesc.
Vizita în Franța a Domnului Vlad Bileţchi, președinte al organizației “Unirea – ODIP” din Republica Moldova
La invitaţia asociaţiei «La Maison Roumaine» din Paris, preşedintele asociaţiei «Unirea – ODIP» din Chişinău, Dl Vlad Bileţchi, însoţit de vice-preşedinta Corina Bezer, au efectuat o vizită de 3 zile (5 – 8 mai 2017) în capitala Franţei. Astfel, tineri români francofoni din Republica Moldova, lideri ai generaţiei lor, au luat un prim contact cu Ţara libertăţii, egalităţii şi fraternităţii, cu comorile orașului luminilor.
Această vizită permite, de asemenea, celor doua asociaţii să se cunoască mai bine, în scopul dezvoltării unei colaborări bazate pe promovarea culturii române şi a valorilor europene. În cursul acestei vizite ei au avut mai multe întâlniri cu români din Paris, de pe ambele maluri ale Prutului, care militează pentru definitiva dispariţie a consecinţelor sinistrului Pact Hitler – Stalin din 1939 prin care Basarabia si Bucovina de Nord au fost rupte din trupul Ţării.
Sâmbătă 6 mai, în cadrul unei reuniuni organizate de asociaţia « La Maison Roumaine », Vlad Bileţchi a vorbit despre asociaţia « Unirea – ODIP » şi acţiunile pe care aceasta le promovează în contextul actualei situaţii din Republica Moldova. Ea a fost urmată de o dezbatere.
Absolvent al Liceului teoretic româno-francez Gheorghe Asachi din Chişinău, Vlad Bileţchi işi continuă studiile la Universitatea de Stat a Moldovei (USM) din Chişinău unde actualmente prepară un master în ştiinţe juridice. Dna Corina Bezer este jurnalistă, redactor sef la «Liber TV», Chişinău.
Vlad Bileţchi s-a afirmat, în ultimul an, ca un lider credibil al tineretului studios din Republica Moldova care militează pentru ca şi în spaţiul dintre Prut şi Nistru marile valori europene să stea la baza organizării politice şi sociale. El reușește prin curaj şi iniţiativă să mobilizeze în acţiuni (mitinguri, marșuri, intervenţii obștești etc.) de :
– afirmare a identităţii românești a majorității locuitorilor dintre Prut şi Nistru
– promovare a limbii române şi a adevărului istoric – denunţare a corupţiei, a funcţionării instituţiilor statului, a falsificării alegerilor
– ameliorare a vieţii de toate zilele (ultima pe care o putem cita este formarea acelui grup în fruntea căruia a efectuat curăţarea străzilor şi aleilor de crăcile rupte sub greutatea ultimei zăpezi târzii la Chişinău).
Alexandru Herlea
8 mai 2017
APEL: Invităm membrii şi simpatizanţii asociaţiei noastre să susţină Asociaţia ODIP (citiţi aici Scrisoarea dlui Vlad Bileţchi către donatori). Vă mulţumim!
6 Aprilie 2016: Decernarea premiilor literare Ioan şi Alexandru Lapedatu la liceul Şaguna din Braşov
Decernarea a fost făcută de Dna Ana Blandiana, membră a asociaţiei La Maison Roumaine; la eveniment au participat şi alţi membrii ai asociaţiei, printre care Alexandru Herlea şi Mircea Ivanoiu. Premiile sunt acordate de către Fundatia Fratii Lapedatu – dedicată păstrării memoriei acestei familii transilvănene, partener al asociatiei La Maison Roumaine care, la 8 octombrie 2016, a organizat conferinţa Les frères Alexandru et Ion Lapedatu, artisans de la Roumanie moderne. 140 ans depuis leur naissance, susţinută de Dr. Andreas Wild – mai multe detalii şi înregistrarea conferinţei aici).
27 martie-7 aprilie 2017: A XI-a ediţie a Cursului de iniţiere în istoria şi filosofia ştiintei şi tehnicii
Cursurile de Istoria Ştiinţei şi Tehnicii organizate anual de CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – Academia Română – s-au desfăşurat anul acesta la Braşov, la Muzeul Casa Mureşenilor.
Cursurile sunt organizate de Dna Prof. Elena Helerea, membră a asociaţiei noastre. La conferinţele CRIFST din martie-aprilie au participat şi Dnii A. Herlea şi M. Ivănoiu, membri ai Casei Româneşti.
• Programul cursului • Bibliografie • Al. Herlea: Istoria Tehnicii. Naşterea şi maturizarea unei discipline academice (suport de curs)
27 martie 2017: Aniversarea Unirii Basarabiei cu România
Ziua de 27 Martie a fost marcată la Paris de românii de pe ambele maluri ale Prutului
Pe data de 27 martie 2017 comunitatea românilor originari de pe ambele maluri ale Prutului, stabiliți la Paris, a marcat cea de-a 99-a aniversare a Unirii Basarabiei cu România, în prezența unui invitat de onoare de la Chișinău – scriitorul, traducătorul și publicistul Emilian Galaicu-Păun. Distinsul invitat, care a participat în perioada 24-27 martie 2017 la Salonul de Carte de la Paris, a prezentat ultimele volume publicate de Editura „Cartier”, care de mai mult de 20 de ani aduce opere valoroase ale scriitorilor din întreaga lume în casele cititorilor din cele două state românești. De asemenea, a fost efectuată o trecere în revistă a actualității culturale din Republica Moldova, ulterior discuția s-a axat pe ultimele evoluții din spațiul public românesc. În acest context, publicul prezent la întâlnire a apreciat recenta declarare a Zilei de 27 Martie drept sărbătoare națională în România.
Cu acest prilej, am primit de la Profesorul Valeriu Dulgheru, membru al asociaţiei noastre, articolul ReUnirea – de la idealism la pragmatism (îl puteţi citi aici), pentru care îi mulţumim şi îl felicităm pentru vigurosul optimism şi deosebita energie cu care lupta pentu REUNIRE. Subliniem şi noi, încă o dată, că înlăturarea urmărilor pactului Hitler – Stalin şi re-unirea Basarabiei cu Ţara Mamă – pentru care asociaţia noastră se pronunţă cu fermitate – este o datorie nu numai a oricărui Român, dar şi a oricărui om civilizat.
Astăzi, când nu ne mai separă decât un an de centenarul unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918, constatăm cu bucurie că progrese semnificative s-au realizat în această privinţă. Semnarea de către Preşedintele României a decretului de promulgare a Legii pentru declararea zilei de 27 Martie ca zi de sărbătoare naţională are o semnificaţie deosebită. Manifestaţiile desfăşurate atât în România, cât şi în Republica Moldova, cu acest prilej, sunt şi ele îmbucurătoare şi purtătoare de speranţă. Ca şi Asociaţia Unirii – ODIP cu preşedintele ei, carismaticul tânăr Vlad Bileţchi, pe care asociaţia noastră îl susţine şi apreciază în mod deosebit.
Alexandru Herlea
30 martie 2017
Alexandre Herlea : l’intervention à France 24, le jeudi 2 février à 18h15, sur les événements de Roumanie
#Rezist #Tineriada