Autres activites

 

Printemps 2017

 Joi 25 mai 2017-Ziua Eroilor celebrată la Paris 

 
 Ziua Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, a fost celebrată la Paris, ca în fiecare an, de către asociația La Maison Roumaine, la monumentul din cimitirul Montmartre. Acest monument a fost ridicat la inițiativa lui Remus Radină și Cicerone Ionitoiu, doi eroi ai luptei împotriva comunismului, prin contribuția mai multor exilați români. El a fost sfințit pe 25 februarie 1990 cu ocazia vizitei la Paris a președintelui Corneliu Coposu, vizită organizată de către asociația ADER (președinte Alexandru Herlea), filiala PNȚCD în Franța.  
 
 Monumentul din cimitirul Montmartre este consacrat victimelor comunismului din România: Pe el este scris:  
 
 1944-1989  
 Aux Roumains tombé pour Dieu et la Démocratie
 Les Exilés Roumains 

 

______________________________

Vizita în Franța a Domnului Vlad Bileţchi, președinte al organizației “Unirea – ODIP” din Republica Moldova

 La invitaţia asociaţiei «La Maison Roumaine» din Paris, preşedintele asociaţiei «Unirea – ODIP» din Chişinău, Dl Vlad Bileţchi, însoţit de vice-preşedinta Corina Bezer, au efectuat o vizită de 3 zile (5 – 8 mai 2017) în capitala Franţei. Astfel, tineri români francofoni din Republica Moldova, lideri ai generaţiei lor, au luat un prim contact cu Ţara libertăţii, egalităţii şi fraternităţii, cu comorile orașului luminilor.

Această vizită permite, de asemenea, celor doua asociaţii să se cunoască mai bine, în scopul dezvoltării unei colaborări bazate pe promovarea culturii române şi a valorilor europene. În cursul acestei vizite ei au avut mai multe întâlniri cu români din Paris, de pe ambele maluri ale Prutului, care militează pentru definitiva dispariţie a consecinţelor sinistrului Pact Hitler - Stalin din 1939 prin care Basarabia si Bucovina de Nord au fost rupte din trupul Ţării.

Sâmbătă 6 mai, în cadrul unei reuniuni organizate de asociaţia « La Maison Roumaine », Vlad Bileţchi a vorbit despre asociaţia « Unirea – ODIP » şi acţiunile pe care aceasta le promovează în contextul actualei situaţii din Republica Moldova. Ea a fost urmată de o dezbatere.

Absolvent al Liceului teoretic româno-francez Gheorghe Asachi din Chişinău, Vlad Bileţchi işi continuă studiile la Universitatea de Stat a Moldovei (USM) din Chişinău unde actualmente prepară un master în ştiinţe juridice. Dna Corina Bezer este jurnalistă, redactor sef la «Liber TV», Chişinău.

Vlad Bileţchi s-a afirmat, în ultimul an, ca un lider credibil al tineretului studios din Republica Moldova care militează pentru ca şi în spaţiul dintre Prut şi Nistru marile valori europene să stea la baza organizării politice şi sociale. El reușește prin curaj şi iniţiativă să mobilizeze în acţiuni (mitinguri, marșuri, intervenţii obștești etc.) de :

- afirmare a identităţii românești a majorității locuitorilor dintre Prut şi Nistru

- promovare a limbii române şi a adevărului istoric - denunţare a corupţiei, a funcţionării instituţiilor statului, a falsificării alegerilor

- ameliorare a vieţii de toate zilele (ultima pe care o putem cita este formarea acelui grup în fruntea căruia a efectuat curăţarea străzilor şi aleilor de crăcile rupte sub greutatea ultimei zăpezi târzii la Chişinău).

Alexandru Herlea

8 mai 2017

La Maison Rooumaine, 6 mai 2017 

 

 

Automne 2015

 

Télécharger la version actualisée le 09.01.2016 (PDF)